top of page

VOEDSELBANK ACTIE: IJSJE VOOR EEN ANDER

In deze blog wil ik je vertellen over onze actie in samenwerking met Mi Amigo Foundation en de voedselbank Oss. Met deze actie koop je een ijsje voor een ander. Napels kent een vergelijkbare traditie: caffè sospeso. Over de actie en het Napolitaanse gebruik caffè sospeso vertel ik je graag meer!

italiaans ijs en man voedselbank goede doelen actie

Caffe sospeso

fooi voor caffe sospeso italiaanse traditie koffie

Caffè sospeso is van origine een Napolitaans gebruik: wanneer je een koffie bestelt, kun je er een tweede “sospeso” (voor later - uitgesteld) bij kopen. Deze kan iemand zonder budget voor een kopje koffie later op de dag drinken. Een sympathiek initiatief, ontstaan in de crisisjaren na de oorlog. Later spreidde het uit over heel Italië en een tijd geleden was het ook een trend in New York en Buenos Aires. Netflix maakte er zelfs een documentaire over: Coffee for All .


EEN IJSJE IN DE ZON, DAT GUN IK IEDEREEN

Ik verkoop heerlijke koffie, maar ben extra trots op mijn ijs. Iedere Ossenaar gun ik het om weg te dromen bij een lekker ijsje. Voor mij is het vanzelfsprekend om op een zonnige dag met mijn gezin ergens een ijsje te eten, zijn er vriendjes of vriendinnetjes bij dan krijgen zij er natuurlijk ook één. Even genieten en wegdromen met een ijsje is voor mij normaal. Voor jou misschien ook.


Deze luxe is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen onder de armoedegrens en sinds de crisis kloppen steeds meer mensen aan bij diverse organisaties voor hulp. Armoedebestrijders en de kinderombudsman waarschuwen dan ook dat kinderen de dupe worden van deze crisis. Armoede is niet altijd zichtbaar en laat zich niet alleen uitdrukken in een leven boven of onder de armoedegrens.

Het is niet alleen de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Armoede is ook geen kadootje kunnen kopen voor een verjaardag, stress in je gezin, niet mee kunnen doen met een sportevenement en niet de vrijheid hebben om zorgeloos een ijsje te nemen op een zonnige dag.


MI AMIGO, DE VOEDSELBANK EN EEN IJSJE SOSPESO

Dat een ijsje niet vanzelfsprekend is voor iedereen gaat mij aan het hart, juist omdat een ijsje een klein geluksmoment op de dag kan zijn. Rond hemelvaart doneerde ik al eens een bollenbon voor iedereen die in Oss gebruik maakt van een voedselpakket van de voedselbank. Dat zijn zo’n vijfhonderd Ossenaren. Dus toen de Mi Amigo foundation ons benaderde of ik mee wilde doen met hun actie “IJsje voor een ander” was het niet nodig om daar lang over na te denken. Natuurlijk doen we mee! Het is een mooi doel en de “ijs-variant” van het Napolitaanse gebruik caffè sospeso.


de spelregels

twee ijs hoorns met mango ijs en bosbessen ijs vastgehouden door twee handen

Als je bij ons in de salon komt genieten van een ijsje (of iets anders) kun je voor €1,40 een “ijsje voor een ander” kopen → een ijsje sospeso! Je krijgt dan een munt die we samen in het collecte bakje op de toonbank doen. Deze munten zetten we om in bollenbonnen die door de voedselbank verdeeld zullen worden.

Met deze actie willen we tenminste 500 muntjes verzamelen, want dan kan elke gebruiker van de voedselbank deze zomer van een ijsje komen genieten in onze salon.De actie is alles waar ik van hou: ijs, Italiaanse cultuur én soms gewoon ‘het goede doen’.

Ik ben enthousiast en vertrouw er op dat wij met z’n alle genoeg ijsjes sospeso kunnen verzamelen zodat iedereen deze zomer kan wegdromen bij een lekker ijsje! Doen jullie ook mee?


Salut Alessandro


Meer informatie over de voedselbank in Oss: klik hier Meer informatie over de Mi Amigo Foundation: klik hier


283 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page