top of page

VANILLE, STRACcIATELLa en Kersen amarena

Vandaag, 24 maart, is het de Europese dag van het Ambachtelijke ijs, waarop er allerlei feestelijkheden rondom ijs worden georganiseerd. Zo is er de bekendmaking van de ijssalon van het jaar en wordt er in Rome zelfs een conferentie georganiseerd over ijs-bereiden, nieuwe ontwikkelingen en oude tradities.

Ik wil van deze dag gebruik maken om jullie te vertellen over drie klassieke smaken: Vanille, Stracciatella en de ultieme favoriet in IJssalon Alessandro: Kersen Amarena.

Doe er je voordeel mee, want je kan nog steeds mee doen met het ijssmaak-kampioenschap!

stracciatella

Stracciatella werd bedacht door Henry Bergamo. Hij had een restaurant, het lievelingsgerecht van zijn vaste klanten was een soep met daarin stukjes ei. Als het geklutste ei de warme bouillon raakte stolde het. Door tegelijk te roeren werden het dunne sliertjes. Op een dag had Henry wel genoeg van deze soep, maar omdat het zo geliefd was bij zijn gasten besloot hij te gaan experimenteren. Henry mixte vloeibare chocolade door een basismix voor roomijs. De chocolade stolde meteen en door het roeren ontstonden er dunne krullen van chocolade in de mix…het ijsje dat wij nu als stracciatella kennen.

Stracciatella betekent letterlijk: kleine stukjes.

De soep van Henry was al populair maar stracciatella groeide uit tot één van de bekendste ijssmaken in Rome en later ter wereld. Extra leuk! De eerste Europese dag van het ambachtelijk ijs stond in het teken van stracciatella om zo, de in 2013 overleden, Henry Bergamo in het zonnetje te zetten!


kersen amarena


Kersen Amarena is een klassieke variegato bereiding, wat betekent dat het een combinatie is van ijs met een swirl van een andere smaak in dit geval: Amarena Kersen.

De amarena kers is een wat zure kers die groeit in rond Bologna. Rachelle Buriani legde de kersen in in een suikersiroop naar eigen recept. Niet veel later besloot haar man Genaro Fabri de kersen op siroop te verkopen in zijn kruidenierswinkel. Als dank voor haar recept gaf Genaro zijn vrouw een prachtige vaas met blauwe versiersels. Volgens de legende was dit de inspiratie voor de porseleinen potten waarin de kersen nog steeds worden verkocht.

Amarena Kersen worden op veel manieren verwerkt in combinatie met desserts, chocolade en zelfs kaas. Ik maak het Amarena kersen ijs op basis van mascarpone, dat zorgt voor een rijke zachte smaak die toch fris is. Hierdoor komen de kersen het beste tot zijn recht. Bij IJssalon Alessandro is deze smaak favoriet onder jong en oud en de Kersen Amarena ijstaart was rond de feestdagen een bestseller!


vanille


Vanille is de basis van veel smaken, een goede vanille zorgt ervoor dat elke andere smaak beter tot zijn recht komt. Het is wat je zou kunnen noemen een smaak-katalysator In tegenstelling tot wat ik graag zou geloven is vanille geen uitvinding van de Italianen. Want hoewel het nu één van de populairste smaken én basis mixen is was vanille vroeger heel erg lastig te verkrijgen. Sterker nog, het groeide lange tijd alleen in Mexico, tegenwoordig wordt er ook vanille verbouwd op Madagaskar.

Voor die tijd bestond een basismix daarom uit custard, dezelfde basis als die wordt gebruikt voor pudding!.

Tegenwoordig wordt het veel gebruik gemaakt van synthetische vanille uit een aroma. Ik kies ervoor om in mijn basis alleen gebruik te maken van echte vanille! Dat verschil proef je!


Welke smaak is jouw favoriet?

Liever zelf aan de slag en een ijsje bedenken? Dat kan… doe mee met ons ijssmaak-kampioenschap! Formulieren liggen in de salon en deelnemen kan nog tot en met 4 april. Je leest er alles over in deze blog. Saluti

AlessandroRecente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page