top of page

Tony's, aardbeien en de smaken van het sprookjesbos

Bijgewerkt op: 9 aug. 2021

Buongiorno! Begin juni voorspelde ik dat Italië, dankzij Gianluigi Donnarumma het EK zou winnen. Die droom kwam uit! Ik schreef ook over onze klassieke smaken: Citroen, Pistache en Malaga (kun je hier lezen). In deze blog wil ik jullie vertellen over de smaken: Chocolade van Tony Chocolonely, Aardbeien van Jan én de smaakjes uit het sprookjesbos: Smurfen en Unicorn! Lees je mee?

collage blauw smurfen ijs roze aardbeien ijs bruin chocolade ijs


CHOCOLADE

vrouwen hand die een ijshoorn vast heeft met chocolade ijs, witte bruine chocolade versiering tegen een zwarte achtergrond

Chocola is één van de klassieke smaken. Mijn opa maakte het al vanuit zijn schuurtje in de Monsterstraat. Ook mijn vader had chocolade als één van de 24 smaken in zijn vitrine. Natuurlijk verkoop ik ook chocolade. Sterker nog, ik heb zelfs drie varianten! Witte chocolade, nero en chocolade van Tony Chocolonely. Over de keuze voor Tony’s wil ik jullie graag wat vertellen:

Voorheen gebruikte ik chocolade die bedoeld is voor verwerking in een professionele ijs keuken, in 2014 ben ik overgestapt naar Tony’s .

Dat heeft twee redenen: Ten eerste is deze chocolade super mooi van kwaliteit en prima te verwerken bij het ijsdraaien. Want chocolade is één van die smaken waar wat extra liefde in zit. Chocolade smaakt namelijk intenser wanneer het eerst wordt verhit (in deze blog lees je daar meer over). Maar de voornaamste reden dat ik voor Tony’s kies is maatschappelijke betrokkenheid.


Tony’s zet zich sinds 2005 in voor een betere cacao markt. Dit doen zij volgens 3 principes:

logo tony's chocolonely

Bewustwording: ze maken iedereen in de keten, van boer tot consument, bewust van de ongelijke verdeling in de branche. Zij vestigen daarbij aandacht op het belang van een eerlijke prijs voor iedere schakel in de keten en uitbanning van moderne slavernij of uitbuiting.

Het goede voorbeeld: Sinds 2012 maakt Tony’s zelf chocolade. Van perfecte kwaliteit en in bijzondere smaken, maar zonder moderne slavernij of uitbuiting. Ze zijn daarmee pionier in de branche.

Goed voorbeeld doet volgen: Tony’s zet zich actief in om de hele keten aan te pakken. Daarom zijn ze open over zaken, inspireren ze andere bedrijven en hebben altijd de deur open staan voor een goed gesprek. Meer lezen over de missie van Tony’s Chocolonely: klik hier


Gelijkheid in de productieketen, een eerlijke prijs én fatsoenlijke werk- en leefomgeving vind ik belangrijk. Ik wil zelf namelijk ook een eerlijke prijs voor mijn ijs en een prettige werkomgeving voor mezelf maar ook voor mijn collega's! Dit is één van de redenen dat ik mijn producten zo lokaal mogelijk en bij bekende leveranciers inkoop. Dit geldt ook voor de cacaoboeren in tropische oorden, daarom kies ik voor Tony’s Chocolonely bij het produceren van mijn chocolade ijs.


Voor mijn aardbeien hoef ik wat minder ver te reizen, die komen namelijk van Jan en Brigitte uit Uden!


aardbeien

Wie houdt er nou niet van heerlijke aardbeien? Wat mij betreft de koning van het Hollands fruit, we noemen het niet voor niets “zomerkoninkjes”. Ik zeg wel Hollands fruit, maar in de Romeinse literatuur werd al geschreven over aardbeien. Door Gaius Plinius werd het zelfs beschreven als een natuur product van Italie! Dat verbaast mij natuurlijk niks ;).


Hoewel veel moois uit Italië komt, vind ik de aardbeien van Jan uit Uden toch echt het lekkerst! En ik ben niet de enige die daar zo over denkt. Afgelopen voorjaar haalde Jan nog het landelijke nieuws met een heuse aardbeien file! Gelukkig is dat inmiddels opgelost.

vrouwen hand met ijshoorn met roze aardbeien ijs en verse aardbeien tegen een zwarte achtergrond

Misschien is het je wel eens opgevallen dat mijn aardbeien ijs soms fel roze is en dan weer wat lichter? Dat komt niet omdat Koos dan de kleurstof is vergeten, nee nee in ons ijs zit alleen verse aardbeien. Dat is meteen het antwoord op het kleuren mysterie! Er zijn namelijk ontelbaar veel soorten aardbeien. Afhankelijk van het seizoen, de oogst en beschikbaarheid kies ik mijn aardbeien. Hoewel ze allemaal even lekker zijn verschillen de aardbeien wel van kleur en smaak. Soms heb ik aardbeien die een intens roze kleur geven, terwijl een paar weken later de oogst een stuk zachter roze ijs geeft.


Jammer genoeg geven alle aardbeien vlekken ;) .smaken uit het sprookjes bos

vrouwen hand met zwarte ijshoorn met blauw ijs een smurf figuur tegen een zwarte achtergrond

Twee favorieten uit de vitrine met een fabelachtige herkomst zijn: Smurfen- en Unicornijs! Ik zal je meteen geruststellen, ook al gebruik ik alleen verse ingrediënten…. in het smurfenijs zitten geen echte smurfen! Ons smurfenijs is een romig ijsje, met een zachte smaak en samen met het unicornijs de enige smaak waaraan een kunstmatige kleurstof is toegevoegd. Het is jammer genoeg nog niet gelukt deze blauwe kleur te krijgen met natuurlijke ingrediënten. Maar de smaak uit mijn vitrine halen kan ik ook niet over mijn hart verkrijgen. Het is de lievelingssmaak van menig kind én ook vaak van de papa’s ;).


vrouwen hand met ijshoorn, unicorn ijs met blauw ijs mango ijs en aardbeien ijs sprinkles marshmallows en koekje tegen zwarte achtergrond

Drie jaar geleden voegde ik ook unicorn toe aan onze vaste smaken. Een unicorn is een bijzonder dier. Het is een prachtig mythisch en uniek paard. Met, zo heb ik gehoord, bijzondere krachten! Maar vooral veel glitters, zachtheid en alle kleuren van de regenboog. Daar word je vrolijk van!

Dus ik besloot te experimenteren met verschillende kleuren en smaken ijs. Het heeft even geduurd, want hoe vang je de smaak van een dier dat niet te vangen is? Maar met heel veel liefde, doorzettingsvermogen en vooral fantasie is het gelukt! Uiteindelijk vond ik de perfecte mix voor een unicorn ijsje: smurfen, mango én aardbei… een combinatie waar je vrolijk van wordt!


Heb jij nou ook een leuk idee voor een sprookjesachtig ijsje? Fluister het me in en wie weet zet ik het op mijn lijstje van ijs-experimenten ;).


salut Alessandro


P.S. Wij zijn de hele vakantie open! Ook onze ijskar en trolley rijden nog lekker rond, wil je ook zo'n ijskoude traktatie? klik hier voor meer informatie.

341 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page