top of page
Foto van schrijverAlessandro

Tutte le cose buone vengono dall'Italia

Bijgewerkt op: 17 sep. 2021

Mijn vrienden weten dat er drie onderwerpen zijn waar ik het liefst over praat: ijs, voetbal en Italië

Wat mij betreft is Italië het mooiste land met het beste voetbal en lekkerste ijs. Vooruit, tegenwoordig ook nog winnaar van het songfestival! Waarom dat zo is? Ik denk dat het komt omdat er van de vier actieve vulkanen in Europa er drie in Italië liggen. Dit zorgt voor vruchtbare grond en op goede grond groeien nou eenmaal de mooiste dingen.

In deze blog wil ik jullie vertellen over drie ijssmaken:

Eerst maken we een klein uitstapje naar de Spaanse kust voor de smaak Malaga daarna schrijf ik over pistache en (mijn persoonlijke favoriet) citroen!


vlag italie, hoorn met vers ijs, logo ijssalon


Malaga

Malaga is een echte ijs klassieker bij ons in de vitrine, de lievelingssmaak van vele Ossenaren. De oorsprong van Malaga-ijs ligt in zuid Spanje. Als je er ooit bent geweest zal het je zijn opgevallen: de Arabische invloeden. In de achtste eeuw werd het gebied Andalusië veroverd door de Arabieren. Zij brachten kennis mee over geneeskunde, vervaardiging van zijde en keramiek maar ook irrigatiesystemen en landbouw technieken. De Arabieren hielden van lekkers en zoetigheid. Waar de Spanjaarden vooral aten als ze honger hadden diende de Arabische keuken ook om de smaakpapillen te prikkelen!

rozijnen voor malaga ijs uit malaga

Door de combinatie van het heerlijke weer en de kennis van de Arabieren kon de Moscat druif er goed groeien. Gedroogd vormt deze druif de basis voor ons Malaga ijs. Deze druiven worden met de hand geplukt en ook met de hand in de zon gedroogd op grote velden. Als we de rozijnen daarna ook nog drenken in moscat wijn of in rum en daarna mixen met romig ijs krijgen we ons heerlijke ijsje: Malaga-ijs



In de volksmond noemen we het soms boerenjongensijs, maar de oorsprong van dit klassieke ijsje ligt toch echt in het zuidelijkste puntje van Europa.

De Arabieren zijn niet alleen verantwoordelijk voor de rozijnen in het Malaga-ijs wat bij ons in Oss in de vitrine ligt. Ze brachten ook de pistacheboom naar Sicilië… de basis voor ons Pistache-ijs!


pistache

In één regio in Italië groeien de lekkerste en mooiste pistachenoten ter wereld dat is Bronte op Sicilië. Daarom noemen we pistache "Het groene goud van Sicilië".

Pistache uit Bronte

Het is niet voor niets dat de pistacheboom het daar zo goed doet, Bronte ligt aan de voet van de Etna oftewel: Vulkanische grond. Op goede grond, groeien mooie dingen. Een pistacheboom moet je, net als ijs, met liefde en aandacht verzorgen:

  • Het duurt zo’n 10 jaar voor ze vruchten geeft.

  • Je plukt de pistachenoten met de hand.

  • Het oogsten gebeurt 1x per twee jaar tussen eind augustus en begin september.

Heel Bronte helpt bij het oogsten van de pistache-noten, dat is maar goed ook want het gaat om zo’n drieduizend hectare. Daarna zijn ze wel toe aan een feestje dus, daarom is er eind september Sagra del Pistachio. Een oogstfeest dat volledig in het teken staat van Pistache. Waar natuurlijk pistache-ijs niet kan ontbreken. Ook ik gebruik het liefst de pistache uit Di Bronte. Ze hebben de mooiste kleur groen en de verfijnde smaak.


Maar er komt meer dan alleen pistache uit Sicilië je vindt er ook de lekkerste citroenen!


Citroenen

citroen boomgaard sicilie

Al sinds de 17de eeuw worden er op Sicilië rond Syracuse citroenen verbouwd. Deze regio is verantwoordelijk voor 30% van de hele Italiaanse citroenen teelt. Het klimaat en de vruchtbare grond zorgen ervoor dat hier, als je het mij vraagt, s’werelds lekkerste citroenen groeien. De citroenen uit deze regio hebben zelfs een officieel keurmerk gebonden aan een regio, net als onze Goudse kaas. Citroenijs is mijn lievelingssmaak en daarom gaat er extra liefde in! En dat proef je!



Ik maak citroensorbet het liefst met de Siciliaanse citroenen of met de citroenen van Tarimer in de Peperstraat, veel van mijn fruit komt bij hem vandaan. Wist je trouwens dat wij onze schillen niet weg gooien? Daar maken we zelf limocello van, naar een geheim familie recept van Hanneke, die ik mag bottelen. Zo gaat er niks van het gele goud verloren. De limoncello van Alessandro is te koop bij "Het Wijnhuis" in Oss en staat bij diverse horecagelegenheden in Oss op de kaart… Natuurlijk kan je er ook bij ons op het terras van genieten!


Echte Italiaanse limoncello, gewoon uit Oss.

Italiaanse man met citroen ijs en limoncello

saluti!


alessandro de Marco

P.S. Keeper Gianluigi Donnarumma, is wat mij betreft de beste ter wereld en natuurlijk ook van Italiaanse bodem! Die houdt alle ballen tegen, Viva Italia #ek2021





Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page