top of page

Tanti auguri di buon compleanno!!!

Bijgewerkt op: 20 jun. 2021

Vandaag hebben we wat te vieren. Het is 83 jaar geleden dat mijn opa, zijn bedrijf startte: Venezia! In deze blog wil ik je mee nemen in het verhaal dat zijn levenswerk zou worden: “De eerste Italiaanse ijssalon in Oss”.


historische afbeelding van ijssalon venezia in Oss met Mario de Marco

Mijn opa vertrok in ‘38 uit Italië op zoek naar een plek in het westen om zijn droom te verwezenlijken. Via Luik en Eindhoven kwam hij uiteindelijk in Oss terecht. Vanuit een schuurtje in Monsterstraat naast groenteboer Vissers begon hij met het draaien van ijs.

In het begin

In het begin maakte hij ijs dat hij met een ijsfiets in Oss verkocht. Gelukkig is de fiets goed onderhouden, want dit chassis gebruik ik nog steeds! De Ossenaren doopte mijn opa, die Mario heette, om tot Marie. Zijn ijs zorgde voor vernieuwing in Oss. Zo is er de anekdote over het citroenijs, waar ik nog steeds om moet lachen. In het begin maakte hij met name roomijs ijs. Na een tijdje ging mijn opa ook citroensorbet maken. Nou dat was een echte smaaksensatie voor de Ossenaren, regelmatig kwamen er klanten terug: “Uhhh meneer De Marco de melk van uw vanille ijs is zuur geworden!!!”


Dit kunnen we ons nu niet meer voorstellen, dat zoiets gewoons als citroenijs een aantal decennia geleden nog onbekend was. Maar de Ossenaren omarmde het ijs van mijn opa.


van schuurtje naar salon


kinderen rond ijskar van ijssalon alessandro in zwart wit in oss

Hij werkte een aantal jaar hard door in het schuurtje, waarna hij in 1942 startte met de salon aan de molenstraat. In de ijskar had hij één en soms twee smaken maar in de nieuwe salon was er plek voor vier smaken. Later, in ‘66 zou dit uitgebreid worden naar 12 smaken. Toen de zaak eenmaal van de grond was, kwam ook mijn oma Regina naar Nederland. Zij werkte, weliswaar achter de schermen, hard mee in de zaak om later een mooi erfgoed te kunnen doorgeven aan haar zonen: Bortolino en Aldo.


In 1976 werd het tijd voor rust, mijn opa ging met pensioen. Hij bouwde een huis in Italië waar hij tot 1995 onder zon in de Dolomieten van een italiaans ijsje genoot.

In 1989 verbouwde mijn vader de salon, waar inmiddels ook mijn moeder Joyce aan het werk was. Na de verbouwing konden we 24 smaken in de vitrine kwijt. Het ijs van Venezia was niet meer weg te denken uit Oss!


van 2 naar 36 smaken


Inmiddels ben ik 10 jaar de eigenaar van de salon. Die ik dankzij het werk van mijn Opa en vader met liefde en passie heb overgenomen!

In 2020 verbouwde ik de zaak, tegenwoordig kan ik 36 smaken in de vitrine kwijt. Klassiek zoals mijn opa ze maakte maar ook eigentijdse smaken zoals vegan bananenijs dat toch smaakt naar een roomijsje! Eén smaak hebben we altijd op voorraad: Citroensorbet, de lievelingssmaak van mijn opa, mijn vader én van mij! En nee daar zit dus geen zure melk in ;).man met kind op ijskar van ijssalon alessandro in oss met fruit

In de afgelopen 83 jaar is er veel veranderd… maar twee dingen bleven gelijk: We maken nog steeds Italiaans ijs, op ambachtelijke wijze met heel veel liefde.

En ik fiets nog steeds door Oss met mijn opa’s fietskar met twee smaken ijs om mensen buiten te laten genieten van een ijsje van Alessandro!


Saluti, Alessandro De Marco


P.S. Wist je dat je onze IJsfiets ook kan huren voor een feestje? Of de leuke trolley, daarmee schep je zelf het ijs!

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Alexander Snoeren
Alexander Snoeren
May 21, 2021

Nooit geweten dat ik ook nog op de originele ijskar van je opa heb gezeten!

Veel succes met het verder uitbouwen van deze mooie zaak!


Like

carlinadelorenzo
carlinadelorenzo
May 13, 2021

Zó leuk om te lezen Alessandro!

Like
bottom of page