top of page

LIMONCELLO VAN ALESSANDRO, GEWOON UIT OSS

When life gives you lemons, make limoncello! Niemand weet precies de oorsprong van limoncello. Sommige bronnen schrijven dat rond 1600 de nonnen uit Santa Rosa al limoncello brouwden om de monniken tussen de diensten door te vermaken. Anderen beweren dat rond 1900 op verschillende plekken limoncello opdook en het na de oorlog populair werd. Wat we zeker weten is dat de likeur in 1988 officieel geregistreerd werd door de zakenman Massimo Canale. Slimme zet want al snel concurreerde limoncello met Campari voor het meest gedronken likeurtje in Italië.

Welke lezing je ook volgt, één ding is zeker: onze limoncello komt gewoon uit Oss en in deze blog vertel ik je er alles over. Inclusief drie lekkere recepten!

overzicht van menu kaart met logo, fles limoncello in feestelijke verpakking, 6 flessen limoncello op een plank

Familie recept

foto van Familie De Marco met Hanneke als tafel dame inclusief vader moeder opa oma kinderen kleinkinderen laatste avond maal

Een goede limoncello heeft niet veel nodig vooral: liefde & passie, alcohol, water, suiker en een berg citroenschillen! In Italië heeft elke familie met een citroenboom een eigen geheime recept voor limoncello. Waarin gevarieerd wordt met extra kruiden, het aantal dagen dat de schillen in de alcohol rijpen of rituelen die de limoncello extra bijzonder maken. Hoewel er bij ons geen citroenen op het terras groeien heeft Hanneke De Marco van Amici door de jaren heen een heerlijk recept ontwikkelt voor limoncello. Zodoende komt ook de familie De Marco aan zijn eigen limoncello. Sinds 2020 bottel ik deze samen met mijn collega’s bij ons in de ijssalon.


citroenen

italiaanse citroenen almalfi sorrento

In limoncello zitten natuurlijk citroenen, daar krijgt het het zijn frisse smaak en (soms zelfs neon) gele kleur van! Ze noemen limoncello niet voor niets: De zon in een glas. Traditioneel wordt limoncello gemaakt van de citroenen die groeien aan de Napolitaanse golf, tussen Sorrento en Capri. De grond is daar vruchtbaar en het klimaat gunstig. De schillen van deze citroenen zijn dik, sappig en vol aromatische oliën wat ze perfect maakt voor limoncello. Jammer genoeg liggen deze citroenen niet voor het oprapen, daarom gebruik ik Siciliaanse citroenen, in deze blog schreef ik er al eens over. Voor limoncello gebruik je alleen de schil van de citroen, maar het ik vind het zonde om de rest van de citroen weg te gooien. Daarom gebruiken wij de schillen van onze sorbet-ijs-citroenen. Zo gaat er niks van het gele goud verloren.


Het schillen van de citroenen is overigens een heel nauwkeurig werkje! Precies onder de gele schil zit namelijk het witte, bittere gedeelte en dat willen we natuurlijk niet in de limoncello hebben.


waar te drinken

likeurglas gevuld met limoncello fles gevuld met limoncello logo alessandro italiaans

Bij ons in de ijssalon serveren wij natuurlijk onze limoncello. Als likeurtje en als spritz gecombineerd met spuitwater en procescco. Ook bij Bar 15, Bistro louis, Taverne, Brasserie de Groene Engel en Amici staat onze limoncello op de kaart.

Wist je dat je ook thuis kunt genieten van onze limoncello? Bij Het Wijnhuis in Oss of Donato's in Ravenstein koop je voor €24,99 een fles echte limoncello van Alessandro, gewoon uit Oss. Nu nog lekker als digestief op een zomeravond maar ook super tijdens de feestdagen.


inspiratie en tips

Ik wil je vast drie lekkere tips geven om mee te variëren.


Scroppino Cocktail Voor een verfrissende scroppino heb je nodig: Citroen sorbet ijs, prosecco / spuit water, limoncello en een citroenschil voor de garnering.

Mix (per persoon) een flinke eetlepel citroenijs met een half glas spuitwater of prosecco én een shotje limoncello. Het kloppen gaat het makkelijkst met een keukenmixer of garde. Giet de cocktail in een feestelijk glas en maak af met een krul van citroenschil. Met kinderen liever alcoholvrij? Vervang dan de limoncello voor citroensiroop en de prosecco voor Seven up!


Cake Steel de show met limoncello cake.

Voeg twee (of meer!) eetlepels limoncello toe aan je cake beslag voor een fris effect. Ook lekker limoncello glazuur: Mix twee eetlepels limoncello met 100gr poedersuiker tot een glazuur en giet dit over je afgekoelde cake.

Om het af te maken kun je de cake garneren met wat citroenzest of gekonfijte citroen.


Koffie en Thee

Wel eens limoncello in je koffie geprobeerd? Het is in Zuid-Italië de normaalste zaak van de wereld, een aantal druppels limoncello in je espresso. Naar verluidt haalt het de bittere tonen uit de koffie naar boven. Mijn voorkeur gaat er toch naar uit om een scheutje limoncello in de thee te doen. Bijvoorbeeld in combinatie met gember en citroengras!


fles italiaanse limoncello oss van alessandro verpakt in geschenk verpakking

Geïnspireerd? Kom gauw langs in de ijssalon of plaats een bestelling bij Het Wijnhuis of Donato's voor een flesje limoncello! Wat te vieren of een flesje cadeau doen? Op verzoek pakken we ze feestelijk voor je in!



Salut Alessandro

P.S. Wil je ook onze limoncello op je kaart of in je slijterij? Stuur gerust een berichtje!


Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page